
Samen werken aan gezondheid is het motto van Fysiotherapie Sylvia Crum. Praktijkhouders Sylvia Crum en Nanja te Velde vertellen dat dit niet zomaar een kreet is maar dat hun hele manier van werken daarop geënt is. Als zelfstandige praktijk, vanuit het pand van Healthclub Juliën in Lienden, zetten zij zich samen met een enthousiast team van 8 mensen voor de gezondheid van jong en oud.
De veranderde zorgmarkt maakt het noodzakelijk dat fysiotherapeuten anders gaan nadenken over de rol die zij spelen bij de gezondheid van mensen. Sylvia: “Het is geen geheim dat in deze huidige zorgmarkt fysiotherapeuten het moeilijk hebben. Dat vergt dat je innovatief moet zijn. Daarnaast zijn we verschillende samenwerkingsverbanden aangegaan om een breder pakket kunnen aanbieden.”
Nanja: “Zo werken we ook samen met Healthclub Juliën en hebben daar regelmatig overleg mee. Uit die overleggen kwam naar voren dat het moeilijk is om ouderen in beweging te krijgen. Zij vinden de drempel schijnbaar te hoog om een sportschool te bezoeken en mee te gaan sporten. Dat is een probleem, want er is een toename van het aantal inactieve ouderen met daarbij horende lichamelijke klachten. Zo is het project Burense Ouderen in Beweging in 2014 ontstaan.”
[layerslider id=”3″]
Burense Ouderen in Beweging (BOiB)
Nanja vervolgt: “Wij hebben een speciaal beweegprogramma ontwikkelt dat gebaseerd is op GALM (voor mensen zonder chronische klachten) en SCALA (voor mensen met chronische klachten). Het programma is bijzonder in Nederland omdat we GALM en SCALA samen aanbieden. We hebben subsidie van ZonMw gekregen om het project te kunnen laten draaien tot november 2016. Ook de gemeente Buren is bij het project betrokken. Het doel van BOiB is om de doelgroep van zelfstandig wonende inactieve senioren in de leeftijd van 65 – 75 jaar met- en zonder chronische aandoeningen meer laten bewegen.”
Deelnemers aan het project worden in het begin uitgebreid door een sportarts getest op hun fitheid. Na de fitheidstest ontvangen de deelnemers een beweegadvies op maat, samengesteld door een sportarts en volgt er een introductieprogramma van 12 weken. Opvallend was dat een groot aantal mensen die getest zijn een te hoge bloeddruk hadden zonder dat ze zich daarvan bewust waren. Zo’n test alleen levert een goede bijdrage aan preventieve zorg.
Nanja: “De gemeente Buren heeft voor ons 1.600 ouderen, die vallen in de doelgroep, aangeschreven. Van die 1.600 zijn er nu ± 100 die actief deelnemen aan de GALM en SCALA groepen. Deze ouderen werken nu dus actief aan hun fitheid. Niet onbelangrijk, we zien ook dat er een sterke, sociale band ontstaat in de groepen. Mensen spreken ook buiten de bewegingslessen met elkaar af, ook al kennen ze elkaar van tevoren niet.”
De eerste groepen hebben nu het introductieprogramma erop zitten en gaan beginnen aan het vervolgprogramma van 30 weken. Aan het eind van het programma worden de deelnemers weer uitgebreid getest om te zien of ze baat hebben bij het programma.
Wat levert het jullie op?
Sylvia: “Het levert ons direct weinig op, het project kost veel tijd maar dat wisten we van te voren. Onze winst zit indirect. Het is een goede investering in ons netwerk, we komen nu met allerlei partijen in contact die graag met ons willen samenwerken. Het is ook goed voor de naamsbekenheid van onze praktijk. Mensen kiezen vaak de fysiotherapeut die dichtbij zit, maar hierdoor hebben we een streepje voor. Daarnaast wordt ons team super gemotiveerd dankzij dit project.”
Toekomst
Doordat dit project een succes is, wordt er nu al gedacht over vervolgstappen. Nanja: “We willen graag een nieuw project starten voor de groep ouderen die ouder zijn naar 75. Daar is qua beweging nog veel te winnen.”